SPIS #MERAV BLÅTT

Spis #MerAv det som er bra for deg, spis mer grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, fisk og sjømat. Det er ikke alltid så lett å ta de sunne valgene, men Helsedirektoratets kostråd kan hjelpe deg på riktig vei.

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Slik følger du kostrådet

  • ​Rådet tilsvarer totalt 300–450 gram ren fisk i uken. Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.
  • Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.
  • Velg gjerne fiskeprodukter merket med Nøkkelhullet.

En middagsporsjon regnes som 150–200 gram. En påleggsporsjon med fisk regnes som 25 gram. Fisk i fiskeprodukter inngår også i anbefalingen. Innholdet av fisk i fiskeprodukter som fiskekaker og fiskeboller kan variere fra 40–80 prosent.

Skalldyr og annen sjømat er ikke inkludert i de anbefalte to-tre porsjonene fisk. Disse matvarene har imidlertid ofte et gunstig innhold av næringsstoffer og kan gjerne inngå i et variert kosthold.

Helseeffekter av å spise fisk

Kostrådet om fisk er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at:

  • inntak av fisk, fiskeolje og lange flerumettede omega-3-fettsyrer (EPA, DHA) kan redusere risikoen for død av hjertesykdom
  • bytter du ut mettede fettsyrer med flerumettede fettsyrer kan du redusere risikoen for koronar hjertesykdom som hjertesvikt

Fisk, spesielt de halvfete og fete fisketypene er hovedkilde til de marine omega-3 fettsyrene i kostholdet. Tran er en annen viktig kilde til disse. Fisk og sjømat er også en god kilde for næringsstoffer som protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen. Selenrike matvarer reduserer risikoen for prostatakreft.

Mager fisk er en særlig god kilde til jod. Bytter du ut kjøtt med fisk til middag og som pålegg, vil det også ha en positiv effekt på kostholdets totale sammensetning ved at mettet fett erstattes med umettet fett, og at inntaket av rødt kjøtt og kjøttprodukter minsker.

Oppskrifter og inspirasjon finner du på godfisk.no