#MerAv seminar 14. november Avlyst

Avlyst Vi må dessverre meddele at vi har sett oss nødt for å avlyse det planlagte #MerAv-seminaret den 14. november. Dette grunnet for få påmeldte.   Mvh arrangørene

Denne gjengen fikk priser

9.februar arrangerte Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Sjømat Norge, Norges frukt og grønnsaksgrossisters forbund (NFGF) #MerAv-seminar på Næringslivets hus. Publikum fikk blant annet siste oppdatering om arbeidet med de nye nasjonale kostrådene og inspirasjon om hvordan man kan jobbe for å fremme grovt, grønt og blått. Helseminister Kjerkol, kom for å dele ut Intensjonsavtalens utmerkelser.

Geir Sverre Braut fra Universitetet i Stavanger sparket i gang fredagens #MerAv-seminar. Braut har ledet regjeringens ekspertutvalg for å finne og vurderer tiltak og virkemidler som bidrar til å fremme et sunt kosthold, og samtidig redusere sosiale forskjeller. De har laget en utredning med konkrete forslag til kostnadseffektive tiltak som vil bidra til et bedre kosthold snakket om de fem prioriterte tiltakene de kom frem til:

 • gratis frukt og grønt til barn og unge
 • helsebegrunnet avgift på sukkerholdig drikke
 • forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge
 • obligatorisk matmerking
 • reformulering og porsjonsstørrelser

Med disse tiltakene kan vi heve befolkningens helsenivå fra lavt til høyt og befolkningen kan få flere leveår med god helse. I et samfunnsøkonomisk perspektiv, kan dette gi en årlig besparelse på 250-300 milliarder kroner. 

Nye nasjonale kostråd

Seniorrådgiver Ole Berg fra Helsedirektoratet gav oss en oversikt over NNR, før han fortalte om hvordan prosessen med å utarbeide de nye nasjonale kostrådene foregår. NNR er vitenskapsbaserte råd til myndighetene og danner grunnlaget for de nye nasjonale kostrådene som kommer i august. Kostrådene har til formål å bedre befolkningens helse og å redusere risiko for å utvikle ikke-smittsomme sykdommer. Det er gjort et grundig forarbeid hvor det er foretatt kvantitative undersøkelser i befolkningen og dybdeintervjuer av grupper eller individer i forskjellige målgrupper, for å få bedre forståelse for hva som trengs. I uke 13 blir det offentlig høring om formulering av kostrådene og det vil bli lansering av nye nasjonale kostråd i august. De nye kostrådene skal være enkle å forstå og følge, og de vil inneholde nye referanseverdier for energi og næringsstoffer og nye matvarebaserte kostråd. Klima- og miljømessig påvirkning vil bli omtalt, sa Berg.

Får folk til å spise MerAv

Etter en god og mettende lunsj, bestående av fiskeburger i grovt burgerbrød med kålsalat, fortalte Elisabeth Christine Moe og Henriette Gran Nyhus om virkemidlene de bruker i Kiwi for å få folk til å spise MerAv grovt grønt og blått. Moe og Gran Nyhus, henholdsvis kategorisjef bakevarer/fersk fisk og kategoriansvarlig frysevarer bekreftet at de i Kiwi slutter seg til helsedirektoratets kostråd og #MerAv. I sitt arbeid ønsker de ikke å bruke pekefingeren, men å legge til rette for sunne valg. Moe og Gran Nyhus sitt budskap var at det er mange virkemidler som kan brukes for å få folk til å spise MerAv grovt, grønt og blått, men det mest effektive er prisreduksjon.

Noen av virkemidlene deres er:

 • Ikke fronte sukker og godteri utenom i høytider som påske og jul
 • Alltid ha med et fiskeprodukt i press prisene kampanjer
 • Prislås på sunnere varer
 • Strategisk plassering på fisk. Selger mer tidlig i handleruten, så dersom fisk står først i ferskvarene bidrar dette til høyt konsum.
 • 15% trumf-bonus på frukt og grønt
 • Ingen kvantumsrabatter
 • Utviklet «Våre Groveste» – serien og Funky Gine – brød. Priskampanjer på de groveste brødene førte til 68% økning på de groveste brødene fra 2018-2023
 • Rekruttere de unge inn i fiskekategorien
De tre organisasjonene som er med i #MerAv – f.v. Gunnar Bakke, Baker- og Konditoribransjens Landforening, Mariann Jørgensen, Norges frukt og grønnsaksbedrifters forbund, og Trude H. Nordli i Sjømat Norge.

Frukt og grønt 

Analysesjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Tore Angelsen, presenterte en fersk rapport fra den årlige undersøkelsen 5 a day Europe. Undersøkelsen viser at andelen som spiser minst 5 om dagen er på samme lave nivå som i 2022. Kun 18,6% av den norske befolkningen sier de spiser det som anbefales. Siden målingene startet i 2017 er forbruket av frukt, bær og grønnsaker blitt stadig redusert. I 2022 ble det målt et foreløpig bunnivå. Korona og begynnende dyrtid var viktige årsaker. Det er også forskjeller mellom kjønn og alder. Kvinner spiser mer enn menn, og har også gått mer ned enn menn. Barn holder omtrent samme nivå, men forbruket er fortsatt lavt.

Årsaker til nedgangen er:

 • Stadig flere som spiser lite frukt og grønt (én porsjon og mindre). 
 • Flere som vektlegger lav pris på grønnsaker. Denne gruppen har et lavere forbruk av frukt og grønt enn de som i større grad vektlegger andre egenskaper som smak, utseende og norsk.

NM Sunn mat i kantina

For tredje året på rad, arrangerer Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Sjømat Norge, Norges frukt og grønnsaksgrossisters forbund (NFGF) og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) NM i sunn mat for kantiner. Over en million nordmenn spiser i kantiner på daglig basis, noe som gjør kantinene til en viktig arena for å jobbe med #MerAv. Iselin Sagen fra OFG presenterte konkurransen og oppfordret alle som spiser i kantine, jobber i kantine eller driver kantine til å melde på sin kantine i konkurransen. I fjor deltok over firehundre kantiner i konkurransen, og det ble kåret en enkeltstående vinner og en kjedevinner.

Intensjonsavtalens utmerkelser


Siste del av seminaret var viet til Intensjonsavtalens utmerkelser, og helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, var på plass for å dele ut prisene. Vinner i kategorien sunnere produkter 2023 ble Fjordland med «Fisk i ferdigretter», mens TINE med «Mindre fett i Norvegia Original» og REMA 1000 med «Grovt og godt» kom på henholdsvis 2. og 3. plass. I kategorien sunnere markedsføring 2023 var det Opplysningskontoret for frukt og grønt med «Smaksdetektiv, 5 om dagen barnehage» som ble vinneren, mens Meny med «Fiskeknappen» og KIWI med «Momskutt på fisk» kom på henholdsvis. 2. og 3. plass. Juryens begrunnelse kan du lese her: Vinnerne og nominasjonene til intensjonsavtalens utmerkelser 2023 – Helsedirektoratet

Seminar i Oslo 9. februar

10.00 10.10          Registrering

10.10 – 10.20          Velkommen til #MerAv – seminar v/Gunnar Bakke (BKLF) og Trude H Nordli, Sjømat Norge

10.20 – 10.40          Anbefalinger om kostnadseffektive tiltak for å øke etterlevelsen av kostholdsrådenev/leder Geir Sverre Braut, Høyskolen på Vestlandet, Stavanger Universitetssykehus

10.40 – 11.00          NNR- hva er status og hvordan skal dette implementeres i kostholdsrådene v/ Ole Berg, Helsedirektoratet

11.00 – 11.40          Lunsj  

11.40 – 12.00          Hvilke virkemidler bruker Kiwi for å få folk til å spise MerAv grovt grønt og blått? 

v/Elisabeth Christine Moe, kategorisjef bakevarer/fersk fisk, og Henriette Gran Nyhus, kategoriansvarlig frysevarer

12.00 – 12.20          Presentasjon av forbruksutvikling på frukt og grønnsaker – 5 a day Europe v/ Tore Angelsen, Analysesjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG)

12.20 – 12.45          Årets kantinekonkurranse for #MerAv v/Iselin Sagen (OFG)

12.50 – 13.00          Pause

13.00 – 14.00          Intensjonsavtalens utmerkelser v/ Ingvild Kjerkol, Helse- og omsorgsminister

Her har du årets vinner

Årets NM Sunn mat i kantina kåret. – Nivået har vært svært høyt og det er veldig gledelig å se hva kantinene på pallen har gjort av ekstra innsats i konkurranseperioden for å fremme Merav-råvarene, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Hvem vant?

LES MER: https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/18023753/vinnerne-av-nm-sunn-mat-i-kantina?publisherId=89251&lang=no: Her har du årets vinner

Velkommen til #MerAv-seminar 14. nov

Her skal vi blant annet få et innblikk i arbeidet med de nye norske kostrådene og Helse- og omsorgsdepartementet kommer for å snakke om Folkehelsemeldingen.

Vi skal også kåre vinneren av NM Sunn mat i kantina. Vi skal få høre om hvordan elever jobber med MerAv i ungdomsskolen og hvilke virkemidler Kiwi mener kan få oss til å spise mer grovt, grønt og sjømat.

I tillegg vil vi få presentert forbruksutvikling på frukt og grønnsaker.

Seminaret finner sted på Sørumsand videregående skole

Vedlagt link til påmelding og program: #MerAv-seminar Baker- og Konditorbransjens landsforening (bakerkonditor.no)

MerAv seminar med prisutdeling på UMAMI

Seminaret finner sted på Lillestrøm torsdag 16.februar kl. 10:00-11:30

Spisevaner endres raskt i krisetider – mulighetsrom for det vi skal spise #MerAv

Her får du siste oppdatering på hvilke muligheter vi har til å påvirke forbrukeren til å velge sunn mat, til tross for trange økonomiske tider for de fleste. Runar Døving, professor i markedsføring ved Høyskolen Kristiania, skal gi oss denne oppdateringen. Vi presenterer #MerAv-ambassadøren fra Patricias Gatekjøkken i Bardu som forteller oss om fokuset de har på sunn mat i sin virksomhet. Og ikke minst, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol vil dele ut flere utmerkelser til virksomheter som fortjener ekstra oppmerksomhet og heder for sitt arbeid med sunnere kosthold i 2022.

Link til program og mer info om UMAMI finner du her: https://umamiarena.no/program/#event/4015

Bruk link nedenfor til påmelding da du får 50% rabatt som medlem i Sjømat Norge: https://account.novaspektrum.no/events/umami-arena-2023/buy-ticket?voucher=inngang-umami-arena-halv-pris

Norgesmesteren i “Sunn mat i farta” er kåret

Konkurransen NM Sunn mat i farta arrangeres for å hedre aktører som selger og fremmer mat på farta som både er næringsrik og fristende, og som inneholder råvarer vi bør spise MerAv. Årets vinner er ekstremt dyktig på mersalg av sunne produkter og er spesielt opptatt av å tilby gode alternativer til barna, jeg er mektig imponert, forteller jurymedlem og kokk, Christer Rødseth.

Toril Gulbrandsen (OFG), Christer Rødseth, Anne-Lise Sørensen (Patricias gatekjøkken), Kjetil 
Dale Aas i Baker- og Konditorbransjens Landsforening og Trude H. Nordli i Sjømat Norge.
Toril Gulbrandsen (OFG), Christer Rødseth, Anne-Lise Sørensen (Patricias gatekjøkken), Kjetil Dale Aas i Baker- og Konditorbransjens Landsforening og Trude H. Nordli i Sjømat Norge.

Troms og Finnmark gikk av med seieren

Det var Patricias gatekjøkken i Bardu som ble kåret til årets Norgesmester.

De vant årets konkurranse med menyen; «Sunnere barnemeny – for småfolk i farta». Menyen bestod av fiskeburger i grovt pitabrød, sprøbakte grønnsaker, dippbeger, og fruktbeger.

Rødseth påpeker at Patricias gatekjøkken er i en klasse for seg selv når det gjelder økning i mersalg av det vi bør spise mer av, altså grønnsaker, frukt, grove kornprodukter og sjømat.

– Patricias gatekjøkken har svært gode verdier. Verdier som gjenspeiler matglede for alle aldre med fantastiske råvarer og har også en sans for økonomi. At barn ikke spiser fisk er en myte. Når fisk og sunn mat serveres til barn på en morsom måte blir maten spist. Tang og tare er en viktig del av fremtiden og måten Patricias gatekjøkken integrerer det i maten til de unge som skal forvalte matkulturen vår i fremtiden er rett og slett imponerende, sier Rødseth. Han får støtte av resten av juryen som består av Kjetil Dale Aas i Baker- og Konditorbransjens Landsforening og Trude H. Nordli i Sjømat Norge.

2.plass til utsalgssteder med menyen: “Sunnere barnemeny – for småfolk i farta” 

2. plassen ble delt mellom fire serveringssteder som også hadde «Sunnere barnemeny – for småfolk i farta» på sin meny i sommer.

De fire er;

 • Go2Grill Sosialkontoret, Ballangen
 • Go2Grill Bjørns Gatekjøkken, Holmestrand
 • Go2Grill Rich Bar, Sarpsborg
 • Go2Grill Fortauskafeen, Bardufoss

Sandra Børresen er konsept- og markedsansvarlig i Systemkjøp AS som er konsepteier av Go2Grill og er svært fornøyd med å kunne fronte med seier i årets konkurranse;

– Det er kjempestas at vår kampanje for sunnere alternativer til barn blir lagt merke til. Det har vært viktig for oss å kunne tilby fristende og sunne alternativer til barn som er på farta.

3.plass til Kaikanten St­reet Food i Stavern

–Kaikanten Street Food deltok med sin bestselgende fiskerett som solgte mest av alle som var med i konkurransen, nemlig nesten 10 000 porsjoner i løpet av konkurranseperioden. Retten, “Duo Taco” besto av ceviche av hvitfisk, sort bønnetaco og salat, servert i lefser, forteller Rødseth.

Arrangørene av konkurransen er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Norges Frukt- og Grønnsaksgrossisters Forbund, Sjømat Norge og Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

– Vi gratulerer alle vinnerne, som bidrar til at det blir lettere å velge sunnere for folk på farta, sier prosjektmedarbeider Toril Gulbrandsen i OFG.

Om konkurransen

Konkurransen NM Sunn Mat i farta skal gjøre det lettere for forbrukere å velge sunnere alternativer når de er på «farta». Utsalgssteder deltok med en rett som inkluderer det Helsedirektoratet anbefaler at vi skal spise #MerAv, nemlig frukt/grønt, grove kornprodukter og fisk/fiskeprodukter/skalldyr. Konkurransen har pågått i skoleferien, hvor folk er mer på farta enn vanlig.

Ny konkurranse for kantiner

Hvem blir kåret til Norges sunneste kantine? 1. september åpnet påmeldingen til NM Sunn Mat i kantina, en ny og viktig konkurranse som skal inspirere og bidra til at det blir lettere for folk å velge sunnere mat når de er i kantina.

Konkurransen er for de som driver kantinevirksomhet, både kantinekjeder og enkeltstående kantiner.

Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Sjømat Norge og Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund (NFGF) som står bak konkurransen.

I konkurransen gjelder det å tilby en kombinasjon av varegruppene grove kornprodukter, sjømat og frukt/grønt, altså det vi skal spise #MerAv.

– Det lages opp mot mange millioner måltider i kantiner i Norge hvert år. Det går mye mat i denne sektoren. Målet med konkurransen er å bidra til at det serveres mer frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat til lunsjmåltidet. Dette har en stor betydning for folkehelsa, og det skal bli spennende å se hvem som kan skilte med tittelen Norgesmester i Sunn Mat i kantina, sier prosjektleder Toril Gulbrandsen i OFG, og oppfordrer alle kantiner til å delta. Det er enkelt å melde seg på og vi oppfordrer alle kantiner til å gjøre det, og skilte med at de deltar i konkurransen.

På konkurransens egen nettside finner du all informasjon

Påmelding åpnet 1. september. Konkurranseperioden foregår fra 15. oktober til og med 31. desember 2022. Juryen plukker ut 3 finalister som blir invitert til premieutdeling på messen UMAMI på Lillestrøm i februar 2023.

Juryen
Kokk og konditor Stian Damstuen, utøver på Baker- og konditorlandslaget. Stian er utdannet kokk og konditor og jobber nå som baker på Kveitemjøl AS.

Kokk Gunnar Jensen, styrer kjøkkenet i Mathallen i Tromsø. Gunnar har blant annet vært coach for juniorlandslaget i OL-Stuttgart 2020, vinner av Det Norske Måltid 2012 og Ingridprisen 2015.

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen. Iselin jobber i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun har en mastergrad i samfunnsernæring og er brennende opptatt av frukt og grønt.

NM Sunn Mat i farta

Ny konkurranse til alle som serverer mat til folk i farta. Her skal det kjempes om tittelen NM Sunn Mat i farta 2022.

NM Sunn Mat i farta 2022 er navnet på den nye konkurransen for alle som serverer og tilbyr mat til folk i farta. Konkurransen skal inspirere og bidra til at det blir lettere for folk å velge sunnere og mer næringsrik mat når de er «på farta».

#MerAv – også på farten

Konkurransen NM Sunn Mat i farta er nytt av året og skal arrangeres for første gang. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), Sjømat Norge og Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund (NFGF) som står bak konkurransen.

– Vi skal kåre Norges beste Sunn Mat i farta-rett som skal bestå av grove kornprodukter, sjømat og frukt og grønt. Konkurransen foregår på sommeren når mange er i feriemodus og mer på farta enn vanlig. Konkurransen vil bidra til å fremme innovative og smaksrike retter med sunne matvarer som vi alle kan spise #MerAv, sier prosjektleder Silje Thoresen Tandberg i OFG.

Konkurransefortrinn

– Alle som serverer mat til folk i farta oppfordres til å delta. Det er et konkurransefortrinn å tilby mat som folk ønsker å spise mer av. Om du jobber i et gatekjøkken, i en butikk, på en ferge, bensinstasjon, tog, flyplass, bakeri/kafe, kiosk, streetfoodvogn eller andre steder som tilbyr mat til folk i farta, ja da må du melde deg på, forklarer Tandberg. 

– Påmeldingsfristen er 1. juli. Allerede nå ser vi stor interesse for konkurransen og det er gøy, smiler hun.

Juryen gleder seg

– Jeg gleder meg veldig til å se alle bidragene som er med i denne konkurransen.  Dette er et supert tiltak som kan bidra til at det blir lettere å velge sunnere. Tenk på hvilken betydning det har, sier kjendiskokk og kjøkkensjef Christer Rødseth. Han er en av dommerne i juryen. 

Diplombaker Kjetil Dale Aas som er hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget og fagansvarlig i opplæringskontoret er også med i juryen. Han hilser denne konkurransen svært velkommen.

– Dette blir spennende. Jeg gleder meg til å se grovere kornprodukter. Det er noe folk gjerne vil ha, så dette er virkelig bra, forteller Aas.

– Jeg brenner litt ekstra for sjømat. Det er lett å lage, selv under tidspress, smiler jurymedlem Trude Nordli og legger til at hun er spent på konkurransen og håper det kan inspirere flere, både barn, unge og voksne, til å spise mer frukt, grønt, grovt og mat fra sjøen.

For mer informasjon om konkurransen, les her.

Bli med å konkurrer om tittelen NM Sunn Mat i farta 2022

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold forlenges

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold er forlenget til 2025. Vi skal sammen med myndighetene jobbe aktivt for å fremme økt konsum av frukt, grønt, grovt og sjømat, samt mindre mettet fett, sukker og salt. 

Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold er en avtale mellom Helse- og omsorgsdepartementet og matbransjen – næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarehandelen og serveringsbransjen. Helsedirektoratet har sekretariatet for samarbeidet.

Hovedmål å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i takt med myndighetenes anbefalinger.

Sjømat Norge ,Virke, NHO Mat og drikke, Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund, NHO reiseliv og NHO Service og handel, signerte ny intensjonsavtale for et sunnere kosthold med Helsemyndighetene.

– Mange ønsker å spise sunt, men trenger hjelp til å gjøre valgene. Jeg gleder meg til en ny avtaleperiode, og er spent på å se hva vi vil få til av resultater, uttalte helseminister Ingvild Kjekol under signeringsarrangementet til intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. 

Vil øke andelen som følger kostholdsrådene 

Avtalen er en re-signering etter at avtalen ble opprettet i 2016. Den nye avtalen strekker seg til 2025, og har som mål å øke andelen av befolkningen som har et balansert kosthold i takt med myndighetenes anbefalinger.  

Linda Granlund i Helsedirektoratet innledet seminaret. Hun viste til de nasjonale folkehelsemålene, og målene som ligger om at Norge skal være blant de tre landene med høyest levealder.  

– Et sunt kosthold er en viktig nøkkel for å oppnå dette, og vi vet at kosthold og folkehelse er tett knyttet til hverandre, sier Granlund. 

Vil målrette arbeidet mot unge 

Trude Nordli, fagsjef i Sjømat Norge, er tydelig på at det er av stor betydning at tiltakene for å innarbeide gode kostholdsvaner gjøres i ung alder.  

– Innsats mot barn og unge har vist seg å være det mest effektfulle, da det er vanskeligere å endre kostholdsvaner for voksne personer. Vi har en jobb å gjøre, samtidig er det gledelig å se initiativet til Ungt Entreprenørskap og hva både selskap og leverandører selv har gjort av grep på produktinnovasjon, sier Nordli. 

Andelen som har tillit til kostrådene, er på 73 prosent. Helsedirektoratet jobber for at tilliten til kostrådene skal være så god som mulig. 

I forlengelse av det peker Nordli på at kostholdsrådene og #MerAv samarbeidet med Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund, og Baker- og konditorbransjens forening. 

– Kostholdsarbeidet må bli bedre kjent dersom man skal lykkes med målsetningen om 20 prosents oppgang for frukt og grønt, grove kornprodukter og sjømat. Det er ingen quick-fix, så vi må jobbe på flere fronter, sier Nordli.